Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak kip, esnek ve uysal bir binada olmalı, güzel bir aromaya ve nizamlı yanmayı katkısızlayacak cenahıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf sili katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey şiddetli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro dâhilerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey sevap bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sevap bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada dilsiz maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. bütün saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve dâhilime hazır saymak dâhilindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde dâhililen bir puro mefkûre nem değerlerinde dâhililiyor onaylama edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine için gayet akla yatkın ve dâhililebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken başka bir eş bu nem değerinin puroya günah edilen bir kadir olduğunu ve asla dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden daima aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değalışverişimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değalışveriştirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, esrar azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, dâhilimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna hin ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimesne en yeğin kadir bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah molekül yaklaşık 6 kamer içinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem ita üzerine oturmuş bu tip sıcaklıktan mutlak olmadığı dâhilin belirli bir hin içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca zait hararet değalışverişimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti yağdırmak dâhilin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kadir iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz şiddetli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hin başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in geceli gündüzlü ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkızılışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek dâhilin en yeğin seçenek olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem derç hem nem ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Akşam gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde şiddetli nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak sabit bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.